Elämäntapamuutos alkaa ruokavalioremontista

03.04.2023


Tässä postauksessa kerron miten ruokavalio vaikuttaa terveyteen, mistä ruokavalioremontti kannattaa aloittaa, miten rytmittää aterioita, sekä miksi elämäntapamuutos kannattaa aloittaa nimenomaan syömisestä.

Ruokavalio on yksi merkittävimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Se mitä suuhun laitamme vaikuttaa suoraan riskiin sairastua elintapasairauksiin, kehon koostumukseen, sekä jokapäiväiseen jaksamiseen niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Ruokavalion korjaamisen ensimmäinen askel

Ensiksi kannattaa kartoittaa omat kehittämiskohteet. Ne voivat olla esimerkiksi säännöllinen ruokarytmi, herkkujen vähentäminen tai kasvisten lisääminen ruokavalioon.

Tässä muutama asia, jotka edistävät terveellistä syömistä:

  • Säännöllinen ateriarytmi (4-6 ateriaa päivässä 3-4 tunnin välein)
  • Riittävä veden juonti (n. 1,5 - 2 litraa päivässä)
  • Ravintokuidut (noin 25-35 grammaa päivässä)
  • 500 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivässä.
  • Sekä riittävä energiansaanti!

Kaikki kerralla voi olla vaikeaa korjata, joten kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Valitse nyt ylläolevasta listasta yhden asian (esim. huolehtia kuitujen saannista) ja panostaa siihen yhden kuukauden ajan tästä päivästä alkaen.


Säännöllinen ateriarytmi

Säännöllinen ateriarytmi on terveellisen ruokavalion ja arjessa jaksamisen perusta. Kun syö 3-4 tunnin välein ja painottaa syömiset mieluummin aamuun ja päivään kuin iltaan, olosta tulee huomattavasti virkeämpi, sekä unenlaatu paranee. Eron huomaa jo parissa viikossa.

Esimerkki: Jos heräät klo 7.00 ja menet nukkumaan klo 22.00 ateriarytmi voisi olla tällainen:

  • aamupala klo 8.00
  • lounas klo 11.00
  • päivällinen klo 14.00
  • välipala klo 17.00
  • iltapala klo 20.00


Miksi muutoksen kannattaa aloittaa juuri ruokavaliosta?

Ruokavalio vaikuttaa suoraan kaikkiin hyvinvoinnin osa-alueisiin, kuten esimerkiksi aineenvaihduntaan, energiatasoihin, unenlaatuun ja stressitasoihin.

Kun energiaa on enemmän jaksaa paremmin keskittymään muihin tavoitteisiin, kuten urheilutavoitteiden asettamiseen ja niiden saavuttamiseen.

Myöskin herkkuja tekee huomattavasti vähemmän mieli, kun ravitsee kehoa säännöllisesti ja hyvillä ravintoaineilla.


Lautasmalli avuksi

Suosittelen ehdottomasti myös käyttämään aterioiden koostamisessa apuna lautasmallia ja ruokakolmiota. Näin varmistat riittävän ja monipuolisen ravintoaineiden saannin.

Näin koostat lautasmallin mukaisen aterian:

  • Puolet lautasesta täytetään vihanneksilla, hedelmillä ja marjoilla. (Vihannesten ei tarvitse olla aina raakoja tai tylsiä salaatteja, vaan ne voi myös paahtaa tai keittää)
  • 1/4 osa lautasesta täytetään hiilihydraattipitoisella tuotteella, kuten esimerkiksi perunoilla tai erilaisilla viljatuotteilla.
  • Loput 1/4 osa lautasesta täytetään proteiinituotteilla, kuten kala, broileri, soijavalmisteet, herneet, pavut ja maitotuotteet.
  • Muista myös sisällyttää päivän aterioihin terveellisiä rasvoja. (pähkinät, siemenet, kasvirasvat)

Ruokajuomaksi sopii vesi, maito tai tee.

Välipalojen koostamiseen lautasmalli on myös oiva ratkaisu, sillä välipaloihin on myös hyvä sisällyttää kaikkia ravintoaineita, vaikka se onkin pääaterioita pienempi.

Hyvä sääntö välipalan koostamiseen on:

  • 1/3 hiilihydraatteja, kuten täysjyvämysli tai leipä
  • 1/3 hedelmiä, kasviksia tai marjoja
  • 1/3 proteiineja, kuten rahka, juusto, kananmuna, soijavalmiste tai jugurtti.


Alta löydät vielä tekemäni ravinto-oppaan, jossa on paljon käytännön vinkkejä elämäntapamuutoksen aloittamiseen ja ylläpitämiseen.


Kiitos, että luit postaukseni! Toivottavasti tämä herätti sinussa ajatuksia ja sait ideoita, mistä voisit aloittaa elämäntaparemontin.

Jos haluat jutella sinun ruokavaliostasi tai et ole varma miten pääsisit alkuun, ole minuun yhteydessä, autan sinua mielellään!

Erinomaista päivää juuri sinulle! Olet kaunis. <3

Saa parhaat vinkit elämäntapamuutoksessa onnistumiseen suoraan sähköpostiisi!

Lue lisää:

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.