Motivaatio ja miten asettaa tavoitteet

08.05.2023

Onko "nyt ei ole motivaatiota" tuttu ajatus? Motivaatio on psyykkinen tila ja ihmisillä on aina motivaatiota liikkumiseen. Joskus sitä on enemmän, joskus tosi vähän, mutta ihmisiä on rakennettu liikkumaan ja kehittymään.

Kun puhutaan liikunnasta motivaatio tarkoittaa liikkeelle lähtemistä, esimerkiksi aamulla sängystä nouseminen. Ja liikkeessä pysymistä pitkin päivää. Eri askareet vaativat kuitenkin eri määrän motivaatiota ja on täysin luonnollista, että emme joka päivä ole yhtä motivoituneita syömään terveellisesti ja urheilemaan. Tässä kannattaakin kuunnella omaa kehoa, jos olo on stressaantunut ja väsynyt, silloin on suositeltavaa ottaa iisimmin ja käydä esimerkiksi rauhallisella lenkillä metsässä ja tehdä kevyen venyttelyn. Jos olosi on taas energinen ja hyvinvoiva, kannattaa silloin tehdä kovatehoisemman kehittävän treenin. 

Aloittaminen on aina vaikein osuus ja jos olo on hyvä, mutta ei vaan huvita, silloin voi kokeilla käyttää helppoja motivaattoreita, kuten lue jokin motivoiva postaus, muistuttele itsellesi mitä hyötyä liikkumisesta on tai pyydä kaveri mukaan lenkille. 

Miten asettaa motivoivan tavoitteen?

Pidemmällä aikavälillä liikuntaan sitoutuminen rakentuu oikein asetettujen tavoitteiden pohjalle. Tämän takia tavoitteen asettamista kannattaakin miettiä huolellisesti.

Tavoite ei voi olla ainoa motivoiva asia, vaan valitusta liikunta tai ravitsemusmuodosta tulisi myös nauttia. Mieti pystytkö kuvittelemaan itseäsi tekemään kyseisen asian vaikka 5 vuoden päästä?

Alkuun ei kannata myöskään asettaa liian isoja tavoitteita, esimerkiksi 15 kilon painonpudotus, ei ole kovin motivoiva tavoite, sillä sen saavuttaminen kestää todella kauan. Tämän sijaan voi asettaa pienempiä ja helpommin saavutettavia tavoitteita, kuten esimerkiksi urheilla 3 kertaa viikossa ja aloittaa aamut terveellisellä aamupalalla.

Seuraavaksi otetaan kynä ja paperi ja aletaan suunnittelemaan tavoitteemme käyttäen apuna SMART- mallia

  • Valitse selkeän tavoitteen.
  • Tavoitteen pitää pystyä mitata jollain tavalla. Se voi olla esimerkiksi tietty kilometrien määrä tai vyötärön leveys.
  • Tavoitteen pitää olla saavutettavissa. Älä siis aseta tavoitteeksi - 10 kiloa kuukaudessa.
  • Realistinen. Mieti pystytkö varmasti sitoutumaan valitsemaasi tavoitteeseen vai onko sille joitakin esteitä?
  • Päätä tavoitteellesi päivämäärän, milloin sen pitää olla saavutettu.

Kiitos, että luit postauksen. Toivottavasti sinulle oli tästä hyötyä ja sait tälle päivälle motivaation huolehtimaan hyvinvoinnistasi. <3

Saa parhaat vinkit elämäntapamuutoksessa onnistumiseen suoraan sähköpostiisi!

Lue lisää:

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.