Paranna suhteesi ruokaan

08.09.2023

Nykyään tiedon saatavuuden ja pakkausmerkintöjen avulla, olemme paljon tietoisempia terveellisestä syömisestä kuin koskaan ennen. Siitä huolimatta yhä enemmän ihmisiä sairastuu lihavuuteen ja elintapasairauksiin. Mikä on mennyt pieleen?

Ristiriitaisesti, muodissa oleva "parannuskeino" eli dieetit on isoin ongelma. Dieettaminen pilaa meidän suhtautumisen syömiseen, kielletyt ruoka-aineet, liian vähäinen energiansaanti ja jatkuva ruuan ajatteleminen johtaa ahdistukseen, ahmimiseen ja painonnousuun. Yritämme korjata nämä toisella dieetillä, josta tämä noidankehä sitten lähtee pyörimään.

Onneksi tämä ongelma on ratkaistettavissa ja tässä postauksessa kerron miten!

Teoriassa terveellinen syöminen on todella helppoa - syö monipuolisesti sopivissa määrin ja liiku säännöllisesti. Tosielämässä se on kaikkea muuta kuin helppoa.

Netti on täynnä erilaisia dieettejä. Joku sanoo että pitää syödä verigreippejä jokaisen aterian jälkeen, toiset kannustavat lisäämään kuohukermaa aamukahviin, kun taas toiset kieltävät rasvan syöntiä kokonaan. Kaikki lupaavat, että sen avulla elät onnellisesti loppuelämän. Mutta jos asia olisi oikeasti näin, ylipaino ei olisi meille ongelma.

Luonnostaan olemme intuitiivisia syöjiä. Intuitiivisella syömisellä tarkoitetaan syömistä kehoa kuunnellen, suurin osa meistä on kuitenkin kadottanut tämän kyvyn. Mutta intuitiiviseksi syöjäksi on mahdollista oppia takaisin.

Syömällä intuitiivisesti voit nauttia ruuista hyvällä omatunnolla, opit luottamaan omaan kehoon ja syömään tasapainotteisesti. Intuitiivisen syömisen on myös todettu useissa tutkimuksissa edistävän painonhallintaa.

Todennäköisesti syöt tällä hetkellä aivan liian vähän tai rajoitat itseltäsi jotain ruokia, sen takia mietit ruokaa jatkuvasti, himoitset kiellettyjä ruokia ja kun olet väsynyt, repsahdat ja ahmit kerralla kaiken mitä olen himoinnut viikon aikana. Sitten tuomitset itseäsi, yrität kuluttaa syötyjä kaloreita useamman tunnin hikitreeneillä ja syöt entistä vähemmän. Sitten kierre toistuu. Tiedän miltä sinusta tuntuu, sillä olen myös ollut tässä tilanteessa.

Mistä voit aloittaa intuitiiviseksi syöjäksi oppimisen?

1. Eroon haitallisista ajatusmalleista

Ihmiset pelkäävät usein syövänsä liikaa tai liian usein. Todellisuudessa kuitenkin oman kehon kuuntelu auttaa vähentämään turhien mielitekojen kehittymistä. Aloita syömällä riittävästi.

2. Ei ole kiellettyjä ruokia

Monella ihmisellä on ruokia joita he välttelevät, koska ajattelevat niiden olevan lihottavia. Todellisuudessa lihottavia ruokia ei ole olemassa ja välttelemällä tiettyjä ruokia himoitset niitä vain entistä enemmän. Ota omat kielletyt ruuat säännölliseen ruokavalioon ja muista huolehtia monipuolisesta syömisestä.

3. Syö tietoisesti ja kuuntele omaa kehoa

Syömme usein esimerkiksi telkkarin ääressä tai puhelinta selaillessa. Karkkipussillinen saattaa kadota huomaamatta tai unohdamme olemmeko edes syöneet sitä ateriaa. Tämä tapa johtaa lähes aina liialliseen syömiseen.

Opettele keskittymään syömiseen niin paljon kuin mahdollista, mieti miltä ruoka maistuu kun pureskelet, pysähdy kesken ruokailun ja kysy itseltäsi, onko vielä nälkä ja jätä annos myöhemmäksi mikäli ei ole. Aterian jälkeen kuuntele miltä kehossasi tuntuu.

Opettelu intuitiiviseksi syöjäksi ei kuitenkaan ole nopeaa, siihen voi mennä jopa vuosi. Mutta se on ehdottomasti sen arvoista, jos haluat terveen suhtautumisen syömiseen. Joten ole kärsivällinen!

Saa parhaat vinkit elämäntapamuutoksessa onnistumiseen suoraan sähköpostiisi!

Lue lisää: 

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.